Bohatství v půllitru
(pokud si každý den dáte 2 žejdlíky piva, získáte tyto prvky, minerální látky a vitamíny)
Vápník (Ca)
50 mg čili 7% denní potřeby. Důležitý pro tvorbu kostí a zubů, zlepšuje pohyb svalstva, napomáhá srážlivosti krve, vyživuje buňky a převádí nervové impulsy.
Fosfor (P)
20 mg čili 2% denní potřeby. Podporuje tvorbu kostí a podílí se na tvorbě bílkovin.
Hořčík (Mg)
105 mg čili 49% denní potřeby (takže se hezky vysereme na Magnésii!). Mimo jiné podporuje nervovou a svalovou aktivitu, upravuje tělesnou teplotu a metabolismus tuků.
Draslík (K)
300 mg čili 12% denní potřeby. Je významným regulátorem tělesných tekutin.
Chloridy
250 mg čili 22% denní potřeby. Mají podobnou funkci jako draslík. Navíc napomáhají vzniku kyseliny chlorovodíkové v žaludku, která je nezbytná pro dobré trávení!!!
Sodík (Na)
40 mg čili 5% denní potřeby. Mimo jiné napomáhá při regulaci rovnováhy vody v lidském organismu.
Vitamín B1
30 mg čili 3% denní potřeby. Pomáhá odbourávat sacharidy v tkáních. Má také význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu.
Vitamín B2
330 mg čili 21% denní potřeby. Napomáhá uvolňovat energii ze sacharidů a tuků.
Vitamín B3
6 600 mg čili 45% denní potřeby. Podílí se na výživě buněk.
Vitamín B6
400 mg čili 31% denní potřeby. Hraje důležitou roli při metabolismu. Napomáhá správné funkci centrálního nervového systému a červených krvinek.
Kyselina listová
110 mg čili 52% denní potřeby. Jedna ze základních látek, která napomáhá při tvorbě červených krvinek a pod. Nedostatek kyseliny listové může vyvolat poruchy zažívacího ústrojí!!!
Po přečtení této statistiky mi vyšlo, že pokud chci získat denně 100 % všech těchto prvků pouze z piva, tak musím denně vypít (přehled doporučovaných dávek podává následující tabulka):
Prvek/látka/vitamín | Obsah ve 2 půllitrech | Doporučovaná denní dávka |
Vápník | 7% | 28 piv = 100% Ca |
Fosfor | 2% | 100 piv = 100% P |
Hořčík | 49% | 4 piva = 100% Mg |
Draslík | 12% | 16 piv = 100% K |
Chloridy | 22% | 9 piv = 100% chloridů |
Sodík | 5% | 40 piv = 100% Na |
B1 | 3% | 66 piv = 100% B1 |
B2 | 21% | 10 piv = 100% B2 |
B3 | 45% | 4 piva = 100% B3 |
B6 | 31% | 6 piv = 100% B6 |
Kyselina listová | 52% | 4 piva = 100% K.L. |
Pokud zprůměrujete počty piv u jednotlivých prvků (z důvodu abychom předešli hypervitaminóze – představte si, že by jste si chtěli tímto způsobem dennodenně zabezpečit 100 %-ní přísun vitaminu B1 nebo dokonce fosforu!), tak vychází:
28 + 100 + 4 + 16 + 9 + 40 + 66 + 10 + 4 + 6 + 4 = 287 piv : 11 prvků = 26 piv denně
což možno považovat za optimálně vyváženou zdravou stravu!
Závěrem:
Pokud chcete žít harmonicky, zdravě a vyváženě, musíte chlastat jako svině.